Kredili işlemler nedir?

Hisse senedi piyasasında kredili işlem yapılır mı? Kredi nasıl alınır? Kredili işlem bana ne fayda sağlar? Kredi işlemleri ya da bir başka deyişle menkul kıymet kredisi tanımını gelin birlikte öğrenelim.

“Menkul Kıymet Kredisi”ya da kısaca “Kredili İşlem” müşteri portföyünde yer alan menkul kıymetlerin (pay senedi, fon, döviz vb.) teminat olarak kabul edilmesi ve BIST tarafından yatırımcının elinde bulunan ve kredili işleme konu pay senetlerinden daha fazla alım yapılmasıdır.

Kredi limiti, yatırımcıya hesabında bulunan nakit ve menkul kıymetler üzerinden belli faiz oranı karşılığında alım yapmasına imkân sağlar. Teminat oranları, krediye konu olacak pay senetleri, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsalar tarafından belirlenir.

QNB Invest bu paylardan uygun bulduklarını, kendi belirlemiş olduğu teminat oranlarıyla portföylerde dengeli bir dağılım içinde olması koşulu ile kullandırılacak kredinin teminatı olarak kabul eder.

Kredinin ilk kullanıldığı gün özkaynak oranının %50, takip eden dönemde ise asgari özkaynağın %35'in olması gerekir. Bu oranın altına inilmesi durumunda müşteriye çağrıda bulunulur, öz kaynak oranı %35 olacak şekilde ilave nakit ya da pay senedi teminat yatırması istenir. Bu ikisi de yapılamıyorsa kredili pozisyonunu satış yaparak azaltması talep edilir.

Özkaynak tamamlanıncaya kadar geçen sürede hiçbir alım emri yerine getirilmez. Gerekli özkaynak seviyesine yükseltilmemesi durumunda, gerekli tutar kadar teminat arttırıcı veya risk azaltıcı işlem Kurum tarafından resen gerçekleştirilir.

Bu, sözlüğümüzde bulunan terimlerin sayısı
Bilmediğin terimi hemen ara!