Ichimoku Bulutu Nedir?

Ichimoku nedir? Ichimoku analizinin avantajları nelerdir? Ichimoku parametreleri nelerdir? Birçok yatırımcının aklında olan bu soruların cevaplarını birlikte öğrenelim…

İlk olarak Japonya’da hisse senedi ve emtia piyasalarında kullanılan Ichimoku indikatörü, son yıllarda global finans piyasalarında çok popüler olan bir teknik analiz metodudur.

Teknik analizcilerin kısaca ichimoku dedikleri, Japonca da “Denge Grafiğine Bakış” anlamına gelen Ichimoku KinkoHyo teknik analiz metodu; ilk olarak 1930’lu yılların sonlarında Japon gazeteci Hosoda Goichi tarafından geliştirilmiştir. Japon mum çubuğu grafiklerinin kullanımını kolaylaştırmak, akımları ve fiyat hareketlerini grafik üzerinde daha rahat algılamak amacı ile tasarlanan indikatör, çok uzun yıllar test edildikten sonra 1960’lı yılların sonunda yayınlanmıştır.

Ichimoku indikatörü, görüldüğü üzere ilk bakışta karmaşık gibi görünse de birbirinden çok kolay ayırt edilebilen farklı parametrelerden oluşur. Ichimoku analizini oluşturan parametrelerin birbiriyle olan konumları, ilişkileri, kesişmeleri, yakınlık ve uzaklıkları al/sat sinyalleri üretir, trendler ve piyasanın dönüşleriyle ilgili mesajlar verir.

Ichimoku Analizinin Avantajları

Hareketli ortalama, MACD, Momentum gibi birçok indikatörden oluşan Ichimoku, diğer indikatörlere göre daha belirgin al ve sat sinyalleri üretir. Böylece, teknik analistler, bir bakışta çok rahat al ve sat sinyallerini görebilir, trendleri belirleyebilir ve potansiyel trendlerdeki sinyalleri alabilir. Ayrıca yatırımcının alım satım stiline göre periyotları saatlik, günlük, haftalık, aylık veya uzun vadeli olarak çalıştırması ve başarısının yüksek olması indikatörün popülaritesini artırmaktadır.

Ichimoku indikatörü, Moving Average’a çok benzer. Aynı grafik üzerinde destek- direnç seviyelerinin belirlenmesi, piyasanın eğilimi ve ivmesinin gösterilmesi; aynı zamanda alım-satım sinyalleri üretilmesi gibi birçok konuda da öncü bir metottur.

Ichimoku Parametreleri Nelerdir?

Ichimoku indikatörü toplam 5 göstergeden oluşmaktadır. Bunlar;

  • Tenkansen Çizgisi (Dönüş Çizgisi): Son 9 mumun ortalamasını (9 barlık en yüksek değer + 9 barlık en yüksek değer) /2 formülüyle hesaplar.
  • Kijun Sen (Standart Çizgi): Tenkansen çizgisinin 26 barlık hesaplanmış halidir bu yüzden ona göre daha az hareket eder.
  • Senkou Span A (Öncü Span): Tenkansen ve kijun sen çizgilerinin ortalamasını alır ve 26 bar öteler böylece gelecekte olacak fiyat hareketi hakkında tahminde bulunur. Bulutu oluşturan çizgilerden biridir.
  • Senkou Span B (Öncü Span): Bulutu oluşturan diğer çizgidir. Son 52 barın en yüksek ve en düşük değerinin ortalamasıdır ve gene 26 bar ileriye ötelenmiştir.
  • Chikou Span (Geç Gelen Span): 26 bar geriden fiyat hareketini gösterir.

Bu, sözlüğümüzde bulunan terimlerin sayısı
Bilmediğin terimi hemen ara!